Pan Żwirski zakładał sad. Kupił 120 drzewek jabłoni, płacąc za każde 10,50 zł i trzy razy mniej drzewek śliw, z których każde kosztowało 8,90 zł. Ponieważ robił duże zakupy dostał od sprzedawcy 15% rabatu. Ile zapłacił za swoje zakupy Pan Żwirski.
Proszę podac odpowiedz.

3

Odpowiedzi

2009-11-22T10:30:36+01:00
120-jabłonek po 10,50 czyli 1260
40 śliw czyli 356zł

1260+356=1616
1616*15%=242.4zł

1616zł-242.4zł=1373.6zł
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-22T10:34:46+01:00
120*10,50=1260 - tyle zapłacił za sadzonki jabłoni
120:3=40 - tyle było sadzonek śliw
40*8,90=356 - tyle zapłacił za sadzonki śliw
1260zł+356=1616zl - tyle zapłaciłby za wszystko bez rabatu.
1616* 15%=1616*15/100= 242,4 - tyle wynosi rabat
1616zł - 242,4=1373,60
Odpowiedź: Pan Żwirski zapłacił 1373,60 zł za zakupy.
1 2 1
2009-11-22T12:07:41+01:00
Zapłata za sadzonki jabłoni
120*10,50=1260
sadzonki śliw
120:3=40
zapłata za sadzonki śliw
40*8,90=356
kwota bez rabatu
1260zł+356=1616zl
rabat
1616* 15%=1616*15/100= 242,4
1616zł - 242,4=1373,60
odp. zapłacił 1373,60 zł za zakupy.