Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-22T11:11:33+01:00
W(x)=x³-3x²+4x
wynika stad ze
W(a)=12
a³-3a²+4a=12
a³-3a²+4a-12=0
a²(a-3)+4(a-3)=0
(a-3)(a²+4)=0
a=3
1 5 1
2009-11-22T11:19:08+01:00
W(x)=x³-3x²+4x w punkcie α jest równa 12.Wynika stąd że:

W (a ) = 12
tj. W(a) = a³ -3a² + 4a = 12
a³ -3a² +4a -12 =0
a²(a-3 ) + 4(a -3 ) = 0
(a-3) ( a²+4 ) =0

ponieważ wyrażenie ( a² +4) jest dodatnie dla każnej liczby rzeczywistej i 0 to rozwiazujemy tylko a-3 = 0
a-3 = 0
a = 3

Dla a =3 wielomian W(a) = 12
4 3 4