• Użytkownik Zadane
2009-05-16T22:08:41+02:00
T- czas
s- droga
v-prędkość

t=s/v
s=15km
v=20km/h

t=15km : 20km/h=15/20 h= 3/4 h

teraz mamy
t=3/4 h
v=30km/h

s=vt
s=30km/h×3/4h=45/2 km= 22½km=22,5km
2009-05-16T22:09:12+02:00
T = s/v = 15km/20km/h= 0,75h
s = t*v = 0,75h * 30km/h=22,5km
2009-05-16T22:09:24+02:00
20:2=10Km/h
15:2=7,5km

10 x 3=30km/h

7,5 x 3=22,5km
x-razy
Odp.Pokona 22,5 kilometra w tym samym czasie....
2009-05-16T22:09:35+02:00
V=20km/h
s=15km
v2=30km.
OBL S2

Na chlopski rozum jak jedzie 1,5 razy szybciej
to przejedzie 1,5 raza wiecej bo droga jest proporcjonalna do predkosci.

Teraz rozwiazanie.
t=s/v=15/20h

s2=v2*t=(v2/v)*s=1,5*15=22,5km

ODP
przejedzie 22,5km
2009-05-16T22:10:56+02:00
Jeżeli rowerzysta jedzie z prędkością 20km/h drogę 15km to czas jego drogi obliczamy :

v = s/t
t = s/v = 15/20 = 0.75 h = 45 minut.

Jeżeli rowerzysta zaczyna jechać z prędkościa 30km/h to przebywa drogę w czasie 45 min równą:

s = v/t = 30 / 0.75 = 22.5 Km

Pozdrawiam :)
2009-05-16T22:15:00+02:00
V1=20 km/h
s= 15 km
V2=30 km/h

s= 1/2*V1*t
t=2s/V1
t=1,5h

s=1/2*V2*t
s=22,5 km
2009-05-16T22:23:43+02:00
V=20km/h
s=15km
v=s/t → t=s/v
t=15km/20km/h
t=3/4h

v₂=30km/h
t₂=3/4h
s=v*t
s=30km/h*3/4h
s=22,5km