Odpowiedzi

2009-11-22T13:37:10+01:00
X=waga asi,,y=waga kasi,,z=waga wojtka,,,x+y=83,1→x=83,1-y,,,x+z=92,4,,,y+z=66,5,, to jest układ 3 równań,ale u mnie nie da się tego tak zapisać,,,83,1-y+z=92,4,,,y+z=66,5,,,-y+z=9,3,,,y+z=66,5,,,2z=75,8,,,z=37,9kg,,,y=66,5-37,9=28,6,,, x=83,1-28,6=54,5kg,,pisz to jedno pod drugim ,,,odp.asia waży 54,5kg,kasia28,6kg a wojtek 37,9kg
2009-11-22T13:41:55+01:00
Asia - A
Kasia - K
Wojtek - W

A + K= 83,1 (to jest układ trzech równań)
A + W= 92,4
K +W= 66,5

A= 83,1 - K (podstawiasz do 2 równania)
83,1 - K + W= 92,4

- K + W= 9,3 (dodajesz stronami z 3 równaniem)
K + W= 66,5
2W= 75,8 /2
W= 37,9 (wstawiasz do 2 równania)
A + 37,9= 92,4
A= 54,5 (wstawiasz do 3 równania)
K + 37,9= 66,5
K= 28,6

Odp: Kasia waży 28,6 kg, Wojtek waży 37,9, Asia waży 54,5 kg.
2009-11-22T13:43:05+01:00
X - waga Asi
y - waga Kasi
z - waga Wojtka
x + y = 83,1 kg
x + z = 92,4 kg
y + z = 66,5 kg
x z pierwszego równania = 83,1 - y wstawiamy do drugiego równania
83,1 - y + z = 92,4
y + z = 66,5 mnożymy całość przez -1
83,1 - y + z = 92,4
- y - z = - 66,5
dodajemy równania stronami
83,1 - y + z - y - z = 92,4 - 66,5
83,1 - 2y = 25,9
- 2y = 25,9 - 83,1
- 2y = - 57,2
2y = 57,2
y = 28,6 kg - waga Kasi
x + y = 83,1 kg
x + 28,6 kg = 83,1 kg
x = 83,1 - 28,6 = 54,5 kg - tyle waży Asia
x + z = 92,4 kg
54,5 kg + z = 92,4 kg
z = 92,4 - 54,5 = 37,9 kg - tyle waży Wojtek