Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-22T14:24:32+01:00
(x-2)(x+5)(2x-1)=(x²+5x-2x-10)(2x-1)=2x³-x²+10x²-5x-4x²+2x-20x+10=
=2x³+5x²-23x+10

a tutaj podpowiedź :
(-)*(-)= (+) , gdy mnożymy dwie liczby ujemne, otrzymujemy dodatnią
(-)*(+)=(-) ;gdy mnożymy liczbę ujemną i liczbę dodatnią , otrzymujemy ujemną
(+)*(+)=(+) , gdy mnożymy dwie liczby dodatnie, otrzymujemy ujemną
2009-11-22T14:27:55+01:00
(x-2)(x+5)(2x-1)=(x²+5x-2x-10)(2x-1)=2x³-x²+10x²-5x-4x²+2x-20x+10=2x+5x²-23x+10
najpierw mnożysz pierwsz daw nawiasy a potem dopiero przez nastepny
2009-11-22T14:28:07+01:00
^ -- poega druga
^^ - potega trzecia
mam nadzieje ze zrozumiesz :)

(x-2) (x +5) (2x-1)

(x-2) (x +5)= x^+5x-2x-10=x^+3x-10

x^+3x-10 * (2x-1) = 2x^^- x^+6x-3x-20x+10= 2x^^-x^-17x+10
odp. 2x^^-x^-17x+10