Odpowiedzi

2009-11-22T15:03:29+01:00
1.
x:3=(x+5):2 /mnożymy przez 6
2x=3x+15
-x=15
x=-15

2. 3x i 4x mamy boki, 3x=6cm więc x=2 cm, zatem większy bok to 4*2=9cm.
Pole= a*b=6*8=49cm²
Obwód= 2a+2b=2*6+2*8=12+16=28cm :)
2009-11-22T15:06:40+01:00
Z.1
x/3 =(x +5)/2, mnożę obie strony równania przez 6
2x =3(x+5)
2x =3x +15
3x -2x =-15
x = -15
--------------
z.2
4/3 = x/6
x =(6*4)/3 = 24/3 = 8
Obw. = 2*8 + 2*6 = 16 + 12 = 28
Obw. = 28 cm
P = 8cm * 6cm = 48 cm²