1.Na dwa samochody załadowano 10,5 tony towaru.Na 1 samochód załadowano połowę z tego, co na 2. Ile ton towaru załadowano na każdy z samochodów.

2.Za narty i kombinezon zapłacono 840 zł. Narty były 3 razy droższe od kombinezonu.Ile kosztowały narty, a ile kombinezon.

3.Drukarka wydrukowała 150 plansz w ciągu 6 minut.Ile takich plansz wydrukuje w ciągu minuty? a ile w ciągu godziny?

3

Odpowiedzi

2009-11-22T18:27:08+01:00
Zad1

10,5:3=3,5 t.

odp. na mały samochód załadowano 3,5 t., a na duży 7,5 t

zad2

x - cena kombinezonu
3x - cena nart
x+3x= 840 zł
4x = 840 / : 4
x = 210 zł - cena kombinezonu
3*210zł = 630zł - cena nart

zad3

W ciągu minuty :
150 : 6 = 25

W ciągu godziny :
25 × 60 = 1500
2009-11-22T18:34:52+01:00
Zad1
10,5t:2=5,25t
na każdy samochód załadowano 5,25 t towaru

zad2
x-cena za kombinezon
3*x-cena za narty
x+3x=840zł
4x=840/:4x
x=210zł-cena za kombinezon
3*210zł=630zł-cena za narty
narty kasztowały 630 zł, a kombinezon 210zł
zad3
w ciągu minuty:150:6=25
w ciągu godziny:
godzina-60 min
60*25=1500
drukarka w ciągu minuty wydrukuje 25 plansz a w ciągu godziny 1500 takich plansz
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-22T18:45:07+01:00
1.Na dwa samochody załadowano 10,5 tony towaru.Na 1 samochód załadowano połowę z tego, co na 2. Ile ton towaru załadowano na każdy z samochodów.
x towaru na 1 samochod
x/2 na 2 samochod
x+x/2=10,5
3/2razy x=10,5
x=10,5 razy 2/3
x=7
na 1 samochod zaladowano 7 ton na drugi 3,5 tony

2.Za narty i kombinezon zapłacono 840 zł. Narty były 3 razy droższe od kombinezonu.Ile kosztowały narty, a ile kombinezon.

x cena kombinezonu
3x cena nart
x+3x=840
4x=840
x=840 :4
x=210
kombinezon kosztowal 210zł narty kosztowaly 3 razy 210=630 zł


3.Drukarka wydrukowała 150 plansz w ciągu 6 minut.Ile takich plansz wydrukuje w ciągu minuty? a ile w ciągu godziny?

w ciagu minuty wydrukuje 150:6 =25 plansz

w ciagu godziny
1 godzina = 60 minut

150 razy 60 podzielic przez 6=1500 plansz