Odpowiedzi

2009-11-22T19:56:42+01:00
2x+x=90
3x=90 /:3
x=30
2x30=60
33-30=3
Żwir kosztuje 3zł, filtr 30zł, grzałka 60zł.
4 1 4
2009-11-22T20:03:09+01:00
Z - żwir
f - filtr
g - grzałka

układ równań:
z + f = 33
f + g = 90
g = 2f

podstawiamy za g do drugiego równania:
f+2f=90
f=30 - cena filtru

g=2f=2*30=60 - cena grzałki

z+f=33
z+30=33
z=3 - cena żwiru
4 1 4
2009-11-22T20:11:49+01:00
90/3=30

30 - cena filtra

30*2=60

60 - cena grzałki

33-30=3

3 cena żwiru
4 1 4