1.Klient X wpłącił do banku na sześciomiesięczną lokatę terminową kwotę 4000zł Oprocentowanie roczne tej lokaty wynosi 10,5 %. Jaka kwotę otrzyma klient Xpo 6 miesiącach?

Zad.2
Klient Y wpłącił do banku na 24-miesięczną lokatę terminowąkwotę 10 000 zł Bank operuje oprocentowanie roczne w wysokości 12,75 % Jaką kwotę otrzyma klient Y po 24 miesiącach?

Zad.3
Klient Z wpłąciłdo banku na 36 miesięczną lokate dterminową kwotę 25 000 zł.Bank operuje oprocentowanie roczne w wysokości 12,75 %.Jaką kwotę otrzyma lientZ po 36 miesiącach?

Zad.4
Producent zakupił nową maszynę do produkcji,biorąc w banku kredyt w wysokości 20 000zł,płątny w ciągu 1,5 roku. Wiedząc,że bank udziela kedytu na 22,4% w stosunku rocznym,oblicz wartość odsetek na 1,5 roku?

Zad.5
Właściciel warsztatu samochodowego postanowił zakupić nowe urządzenia i zamierza zaciągnąć kredyt w wysokości 25 000 zł na okres 2 lat. bank zaproponował oprocentowanie roczne w wysokości 20% od całej kwoty,rozkłądając kredyt i oprocentowanie na raty,płatne co miesiąc w równej wysokości i niezależne od spłąconej kwoty.
Ile wynosi rata miesięczna zaciągniętego kredytu?

Zad 6

Samochód osobowy po za miastem zużywa 6l benzyny na 100 km natomiast w miesście zużywa o 20% więcej. Ile litrów benzyny zużyje sam przejeżdżając w mieście 150 km?

-----
W większości zadań trzeba skorzystać z procentu prostego lub składanego.

2

Odpowiedzi

2009-11-22T20:41:36+01:00
ZADANIE 1
Lokata 6 miesiecy 10,5 % w skali roku

1/2* 10,5 <poniewaz 6 miesiecy to pól roku> = 5,25 %
0,0525 * 4000 = 210 + 4000 = 4210 tyle klient otrzyma po 6 mieiacach

ZADANIE 2
Lokata 24 miesiace 12,75% w skali roku

12,75% * 2 <bo 2 lata> = 25,5 %
10000 * 0,255 = 2550 + 10000 = 12550 tyle klient otrzyma po 2 latach

ZADANIE 3
Lokata 36 miesiecy 12,75% w skali roku
12,75% * 3 = 38,25%
0,3825 * 25000 = 9562,5 + 25000 = 34562,5 tyle klient otrzyma po 3 latach

ZADANIE 4
22,4% odsetki w stosunku rocznym 1,5 roku spłaty
1,5 *22,4%= 33,6%
20000 * 0,336 = 6720 wartosc odsetek na 1,5 roku

ZADANIE 5
20% w stosunku rocznym 2 lata spłaty
20% * 2 = 40%
0,40 * 25000 = 10000 + 25000 = 35000
35000 / 24 = 1458,3 rata miesięczna kredytu

ZADANIE 6
za miastem 6 l / 100 km w mieście 20% wiecej

w mieście 0,2 * 6= 1,2 + 6 = 7,2 l /100 km
x / 150 km

100x km= 1080 l km
100x = 1080 l I /100
x = 10,8 tyle przejedzie samochód w miescie przez 150 km
  • Użytkownik Zadane
2009-11-22T21:30:33+01:00
1.
12 miesięcy ---------10,5%
6 miesięcy---------x=5,25%
4000+5,25*4000=4000+210=4210 zł
odp. po 6 miesiac klient otrzyma 4210pln
Zad.2

12mies----------12,75%
10 000*12,75%=1275pln+10000=11275pln
po drugim roku ma
11275*12,75%=1437,6pln
to w sumie 1437,6+11275=12 7126pln
odp. po dwóch latach klient otrzyma 12 7126pln

Zad.3
po roku
25 000*12,75+25 000=28187,5 pln
po dwóch
28187,5*28187,5*12,75=31 781,4 pln
po trzech
31 781,4*12,75%+ 31 781,4=35 833,5 pln
odp....otrzyma 35 833,5 pln
Zad.4
20 000*22,4%=4 480 pln -po roku
20 000*11,2%= 2 240 pln
razem 6720 pln
odp.wartość odsetek po 18 miesiącach wyniesie 6720 pln
Zad.5
tu niejasność jest ...od całej kwoty
25 000*2*20%=35 000 pln
35 000/24=1458,3 pln
odp rata wyniesie 1458,3 pln
Zad 6
6*20%=7,2 litra
100 km--------7,2 litra
150 km--------x=150*7,2/100=10,8 litra
odp. samochód przejżdzając przez miasto zużyje 10,8 litra paliwa