Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-22T21:19:04+01:00
Po pierwsze jak nauczyć się przekształcania wzorów
Po drugie jak to rozwiązać
ab-cd=xy-y, y
rozwiązujesz jak zwykłe równanie- niewiadome na jedną a wiadome na drugą
potem wyciągasz przed nawias i dzielisz przez to co jest przy niewiadomej
ab-cd=(x-1)y /:(x-1)
ab-cd/(x-1)=y

ax-a=bx-b, b
ax-a=(x-1)b /:(x-1)
ax-a/(x-1)=b

kn-dn=cn²+c, c
kn-dn=(n²+1)c /:(n²+1)
kn-dn/(n²+1)=c

S=πrl, r /:πl
S/πl=r
2009-11-22T21:22:14+01:00
Ab-cd=xy-y, y
ab-cd=y(x-1)
y(x-1)=ab-cd
y=(ab-cd) / (x-1)

ax-a=bx-b, b
ax-a=b(x-1)
b(x-1)=ax-a
b=ax-a / (x-1)
b=a(x-1) /(x-1)
b=a

kn-dn=cn²+c, c
kn-dn=c(n²+1)
c=(kn - dn) / (n²+1)

S=πrl, r
r= S / Pi razy l