Pan Jan kupił za 448000 zł mieszkanie z garażem i piwnicą na Osiedlu słonecznym. Powierzchnia mieszkania jest 15 razy większa od piwnicy. Jak duże jest mieszkanie pana Jana??

Dane:
Cena 1m kwadratowego to 7000 zł
Metraż to 35 m kwadratowych do 112 m kwadratowych.
Elementy dodatkowe :
Garaż- 25000 zł
Piwnica- 750 zł za metr kwadratowy

2

Odpowiedzi

2009-11-22T22:40:19+01:00
X=metraż piwnicy,,,,15x=metraż mieszkania,,,,448000-25000=423000zł=koszt piwnicy +mieszkania,,,,750x+15x×7000=423000,,,,,750x+105000x=423000→x=4,,,,piwnica=4m²,czyli mieszkanie=4×15=60m²
2009-11-22T22:43:31+01:00
Całosć = 448000
Całość- koszt garażu=448000-25000=423000
Cena piwnicy= 4*750=3000PLN
Mieszkanie bez garażu i piwnicy=420000
Koszt 1m2 mieszkania 7000 PLN
wielkość mieszkania=420000/7000=60
Odp. Wielkość mieszkania = 60m2