1.mikser po obniżce o 15% kosztuje 170 zł. Jaka była cena miksera przed obniżką ?
2.telewizor, który kosztował 2000 zł, kosztuje teraz 1740zł. Oile procent obniżono jego cenę?

prosze szybko na dziś.. ;) z góry dziekuje ;*******

2

Odpowiedzi

2009-11-23T10:15:50+01:00
1.mikser po obniżce o 15% kosztuje 170 zł. Jaka była cena miksera przed obniżką ?

x zł - 100%
170zł -75%

x=170*100/75=226 zł

2.telewizor, który kosztował 2000 zł, kosztuje teraz 1740zł. Oile procent obniżono jego cenę?

2000zł- 100%
1740zł - x% x= 1740*100/2000=87%

100%-87%=13%
Obniżono o 13%
7 2 7
2009-11-23T10:27:38+01:00
1.

100%-15%=85%

170 zł to 85% pierwotnej ceny
x to 100% ceny

x=(170*100%)/85%= 200 zł.

Przed obniżką mikser kosztował 200 zł.

2.

2000zł -1740zł = 260 zł - o tyle zł,obniżono cenę,
teraz obliczymy jaki to procent ceny

2000 zł to 100 % ceny
260 zł to x % ceny


x=(260*100%)/2000=13 %

Cenę obniżono o 13 %.
10 4 10