Odpowiedzi

2009-11-23T12:40:26+01:00
Najłatwiej krok po kroku:

98' 250
99' 250*1,4 = 350
2000: 350*1,4 = 490
2001: 490*1,4 = 686 rowerów
2009-11-23T12:43:55+01:00
Jeże4li właścicie w 1998 r sprzedał 250 sztuk rowerów, a przez kolejne lata sprzedaż wzrastała o 40%, to
1999- 250*0,40=100szt 250+100=350
2000 - 350*0,40=140 350+140=490 szt
2001 -490*0,40=196 490+196=686 szt

Właściciel w 2001 sprzedał 686 szt rowerów.
2009-11-23T12:56:12+01:00
98= 250 zł
99= 100%- 250
140%-x
140%*250/100%
po skróceniu daje;
14*25/1=350
jeżeli w 99 roku wzrosła o 100 zł to w 2000 będzie wynosić 450 a w 2001 550.