Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-05-18T14:48:35+02:00
(n-2)+(n)+(n+2)+(n+4)=60
4n+4=60
n=14
Są to liczby: 12, 14, 16, 18.
1 5 1
2009-05-18T14:49:26+02:00
A=2n, b=2n+2, c=2n+4 d=2n+6
2n+2n+2+2n+4+2n+6=60
8n=26 => n=6

a=12 b=14 c=16 d=18
1 5 1
2009-05-18T14:50:27+02:00
N - I liczba parzysta
n+2 - II liczba parzysta
n+4 - III liczba parzysta
n+6 - IV liczba parzysta

n + n + 2 + n + 4 + n + 6 = 60
4 n + 12 = 60
4n = 60 - 12
4n = 48 / : 4
n = 12

12 - I liczba parzysta
14 - II liczba parzysta
16 - III liczba parzysta
18 - IV liczba parzysta
2 5 2
2009-05-18T14:50:59+02:00
Oznaczasz sobie k jako liczba całkowita parzysta
i masz równanie

k + (k+2) + (k+4) + (k+6) = 60
k=12
zatem są to liczby 12, 14, 16, 18
1 5 1
2009-05-18T14:54:12+02:00
Wzór na liczbę parzystą: 2n gdzie n należy do liczb całkowitych dodatnich

2n -1 liczba parzysta
2n +2 -2 liczba parzysta
2n +4 -3 liczba parzysta
2n +6 -4 liczba parzysta

1 liczba parzysta + 2 liczba parzysta + 3liczba parzysta + 4liczba parzysta = 60

2n+2n+2+2n+4+2n+6=60
8n=48
n=6
1 liczba parzysta = 12
2 liczba parzysta = 14
3 liczba parzysta = 16
4 liczba parzysta = 18

Sprawdzenie: 12 + 14 + 16 +18 =60

1 5 1
2009-05-18T14:55:41+02:00
X
x+2
x+4
x+6
4x + 12 = 60
4x = 60 - 12
4x = 48/4
x = 12
x+2 = 14
x+4 = 16
x+6 = 18. to te liczby
2 5 2