Odpowiedzi

2009-11-23T13:05:33+01:00
To bedzie chyba cos takiego
2/x+2 - 4x/x2-4 = x-x/x2 = x2-x2 = 0
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-23T13:10:46+01:00
2/(x+2) - 4x/(x²-4)=0 /*(x-2)(x+2)

[2(x-2)(x+2)]/(x+2) - [4x(x-2)(x+2)]/[(x-2)(x+2)]=0 skracamy

2(x-2) - 4x=0

2x-4-4x=0
2x-4x=4
-2x=4 /*(-1)
2x=-4
x=-2
2009-11-23T13:39:54+01:00
Dziwne zadanie.

Ja to zrobiłem w ten sposób:

Jeden ułamek na jedną stronę, drugi na drugą:

2/(x+2) = 4x/(x^2 - 4)
Później wymnażam po skosie:
2(x^2-4) = 4x(x+2)
2x^2 -8 = 4x^2 +8x
-2x^2 - 8x - 8 = 0

Δ = 0

x1 = -b/2a = 8/-4 = -2

Tyle, że jak dla mnie, to w zadaniu liczba -2 powinna być wyłączona z dziedziny, bo wtedy mianowniki się wyzerują. Więc jak dla mnie ,to powyższe równanie nie ma rozwiązań.