Odpowiedzi

2011-06-29T00:47:08+02:00

tg alfa = - p(3)

alfa = - 60 stopni.

-------------------------

tg 60 st = p(3)

tg ( - 60 st) = - tg 60 st = - p(3)

korzystamy z wzoru

tg ( - alfa) = - tg alfa

  • Roma
  • Community Manager
2011-06-29T01:52:16+02:00

tg\alpha = - \sqrt{3}

Rysujemy wykres funkcji y = tg α (patrz załącznik)

Odczytujemy rozwiązanie równania w przedziale \langle -\frac{\pi}{2}; \ \frac{\pi}{2}\rangle

zatem w tym przedziale:

\alpha = -\frac{\pi}{3}

Wszystkie rozwiązanie tego równania możemy zapisać za pomocą wzoru (ponieważ podstawowym okresem funkcji tg jest π):

\alpha = -\frac{\pi}{3} + k\pi, \ gdzie \ k \in \mathbb{C}