1.zmieszano 2kg pietnastoprocentowego roztworu soli z 3kg dziesiecioprocentowego roztworu soli. Jaki jest stosunek ilosci soli do ilosci wody w otrzymanym roztworze?

2. Dany odcinek podziel na 2 czesci w stosunku 6:5

DO 2 PROSZE O SKANY!! NO BO JAK INACZEJ BD WIEDZIALA JAK NAMALOWAC ALBO CHOCIAZ WYJASNIJCIE JAK PODZIELIC!!

2

Odpowiedzi

2009-11-23T15:32:06+01:00
15*2/100=30/100= 0,3kg=300g
10*3/100=30/100=0,3kg=300g
od ilosci trzeba odjać ilosc soli
2000-300=1700
3000-300= 2700

300+300/1700+2700= 600/4400=3/22

2. musisz narysowac odcinek a potem od poczatka odcinka cyrlkem zaznaczyc powyzej 11 kresem narysowac na tym linie (po kreska oczywiscie) tam gdzie masz ostatnia to połaczyć z odcinkiem (koncem) potem policz od poczatk gdzie masz 6 kreske i wez cyrkiel i od 6 do 11 zaznacz odleglosc potem od 6 narysuj na dlu kreseczke a potem wez od 11 do odcika tez cyrklem a potem od konca odcina i Ci powinno wyjsc ;P

mysle ze jakos pomogłam :)
2009-11-23T18:15:22+01:00
Zad.1
2kg + 3kg = 5kg

15% * 2kg + 10% * 3kg = 0,15 * 2kg + 0,1 * 3kg = 0,3kg + 0,3kg = 0,6kg
5kg - 0,6kg = 4,4kg

0,6 kg : 4,4kg = 6: 44 = 3 : 22

odp: Stosunek soli do wody to 3: 22

zad.2

Wystarczy odcinek podzielic na 11 rownych kawałków. Pierwsze 6 kawałków to pierwsza czesc, a 5 pozostałych to druga czesc. Czyli np rysujesz w zeszycie odcinek o dlugosci 11 kratek i dzielisz go na czesci po 6i 5 kratek:)
1 5 1