Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-23T15:59:58+01:00
X- koszt książki tańszej
x+30%x=1,3x - koszt książki droższej

x+1,3x=57,5zł
2,3x=57,5zł
x=57,5zł/2,3=25 zł
1,3x=1,3*25zł=32,5 zł

Mam nadzieję, że jest to dość klarowne rozwiązanie
2009-11-23T16:00:20+01:00
57,50*30%=17,25
57,50/2=28,75
28,75-17,25=11,50
28,75+17,25=46
1 książka kosztuje 11,50zł a 2 46 zł
2009-11-23T16:01:31+01:00
X - cena pierwszej książki
x + 30 % z x - cena drugiej książki (czyli x + x * 0,3 = x + 0,3 x)

x + (x + 0,3 x) = 57,50 zł

2,3 x = 57,50 zł

x = 25 zł - cena pierwszej książki

x + 0,3 x = 1,3 x = 1,3 * 25 zł = 32,50 zł - cena drugiej książki

Pozdro))