A)Pani Gabrysia przygotowała na święta Bożego Narodzenia 20 różnych potraw,w tym 12 wigilijnych.Wyraź w procentach,jaka część wszystkich potraw nie została podana na wigilię.

b)W wigilii uczestniczyły 22 osoby,w tym 8 dzieci.O ile procent więcej było dorosłych niż dzieci?

c)Po kolacji wigilijnej goście zaśpiewali 15 kolęd.Tylko w 20% kolęd zaśpiewano więcej niż 2 zwrotki.W ilu kolędach zaśpiewano co najwyżej dwie zwrotki?

d)Dzieci otrzymały łącznie 24 prezenty i było to 60% wszystkich gwiazdkowych prezentów.Ile było wszystkich prezentów?

e)Bombki na choince były tylko w dwóch kolorach-czerwonym i złotym.Bombek czerwonych było 40,a złotych o 30% więcej.Ile bombek wisiało na choince?


Proszę o szybką odpowiedź!

2

Odpowiedzi

2009-11-23T16:03:00+01:00
A)8/20=40%
b) 14/8=175%
c)80% z 15=12
d) 24 : 0.6= 40
e) 230% z 40 = 92
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-23T16:11:06+01:00
A)
20-100%
8-x%

x=8*100/20=40%

odp. 40% potraw nie zostalo podanych na wigilię

b)
22-100%
8-x%

x=8*100/22=36%

100-36=64
64-36=28%

Odp. dorosłych było o 28% więcej

c)

15-100%
x-20%

x=15*20/100=3

15-3=12

Odp. w 12 kolędach zaspiewano co najwyżej 2 zwrotki

d)
24-60%
x-100%

x=24*100/60=40

Odp. W sumie bylo 40 prezentów

e)

40-100%
x-130%

x=40*130/100=52

52+40=92

Odp. Na choince były 92 bombki.