Odpowiedzi

2009-11-23T16:10:24+01:00
-6+1-1 = -6
3-2-7 = -12
-3-5+2 = -6

jeśli masz znak " - " przed nawiasem to znak w nawiasie zmienia ci się na przeciwny .
2009-11-23T16:14:28+01:00
-6 + 1+ (-1) = -5 - 1 = -6
jak masz minus sześć plus jeden to ci wychodzi minus pięć później masz plus i w nawiasie minus jak jest plus i minus obok siebie to zawsze wychodzi minus więc usuwamy ten plus i zostaje nam minus. a jak nam wyjdzie -5-1 to to dodajemy i wychodzi -6


3+(-2)+(-7) = 1- 7 = -6




-3 + ( -5) + 2 = -8 + 2 = -6
2009-11-23T16:17:10+01:00
-6 + 1 + (-1)= -6
3+(-2)+(-7)= 6
-3 + ( -5) + 2= -6
Wiesz co to jest bardzo łatwe, nie wiem jak by ci to wytłumaczyć, ale to trzeba tak dodawać i odejmować, że np. jak masz dwie liczby ujemne -5+(-4)=-9 to trzeba do siebie po prostu dodać bo jak masz 5 zł. długu(czyli-5) i pożyczysz jeszcze 4 zł(-4) to będziesz miała już pożyczonych -5+(-4), a jak jeszcze do tego będzie liczba dodatnia np. -5+(-4) +6=-9+6=-3 to np. pożyczyłaś te 9 zł. i oddałaś 6 zł. to pożyczonych zostało ci jeszcze 3 zł. MAM NADZIEJĘ ŻE CI TROCHĘ POMOGŁAM WYJAŚNIAJĄC TO. :D xD pozdro :P