1. W tłusty czwartek piekarz Edek upiekł 2000 pączków. 30% sprzedała cukiernia Bajderka, a resztę cukiernia Szarlotka. O ile procent więcej pączków sprzedano w Szarlotce?

2. Spodnie są o 60% droższe od kamizelki, a o 20% tańsze od marynarki. Marynarka kosztuje 200 zł. Ile kosztuje kamizelka

3

Odpowiedzi

2009-11-23T16:57:58+01:00
2009-11-23T17:00:35+01:00
1) 30%
100%-30%= 70%
70%-30%=40%

2) marynarka 200
spodnie 160
kamizelka100
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-23T17:04:23+01:00
1.
2000 * 30%= 2000 * 0,3= 600
2000 - 600 =1400

1400 - 600= 800

600/ 800 =0,75 = 75%
2.
20% * 200 = 40 zł
200-40= 160 zł - cena spodni

160 * 60 % = 96

Kamizelka kosztuje 96zł.