Wykonaj mnożenia:
a) (x+y+3)*(2x-y)
b) (3x-1)*(3x+1)*(2-x)
c) (3xy-y+3x)*(x-xy+y)
d) ]2x-(b+a)]*](a+b)+2x]
e) (x²+4)*(x-2)*(x+2)
f) (2x-y)*(2x+y)*(4x²+y²)
ps. w pzrykładzie b nawias kwadratowy jest w jedną stronę poniewarz nie działa mi klawisz w drugą a powinno być na początku otwarcie i przed (a+b) też otwarcie

1

Odpowiedzi

2009-11-23T19:01:24+01:00
A) (x+y+3)*(2x-y)=2x²-xy-2x-y²+6x=2x²-3x-y²+6x
b) (3x-1)*(3x+1)*(2-x)=(9x²-1)*(2-x)=18x²-9x³-2+x
c) (3xy-y+3x)*(x-xy+y)=3x²y-3x²y²+3xy²-xy+xy²-y²+3x²-3x²y+3xy=
=-3x²y²+4xy²-y²+3x²+2xy

d)[2x-(b+a)]*[a+b)+2x]=2x(a+b)+4x²-(a+b)²-2x(a+b)=4x²-(a+b)²=4x²-a²-2ab-b²
e) (x²+4)*(x-2)*(x+2)=(x²+4)*(x²-4)=x⁴-16
f) (2x-y)*(2x+y)*(4x²+y²)=(4x²-y²)*(4x²+y²)=16x⁴-y⁴
15 3 15