Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2009-11-23T17:47:52+01:00
A-I podstawa
b-II podstawa
h-wysokosc
P-pole
P=(a+b)h podzilic na 2
5a=6b
a= 6/5b
792=(6/5b+b)24 podzilic na 2
792=(6/5b+b)12
66=11/5b /:11
6=1/5b /5
b=30
a=6/5 razy 30=36
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-23T17:52:23+01:00
P = 792cm²
½(a+b)×h = 792cm² |×2
(a+b)×24cm = 1584cm² |:24cm
(a+b) = 66cm

Podstawy pozostają w stosunku długości 5:6
Dzielimy 55 cm na 11 części (bo 5+6=11)
66cm : 11 = 6cm
dłuższa podstawa ma 6 takich części:
a = 6×6cm = 36cm
krótsza podstawa ma 5 takich części
b = 5×6cm = 30cm
1 5 1
2009-11-23T17:59:02+01:00
P = 792 cm
P = (a+b) * h / 2

h = 24 cm

(a+b) * 24 / 2 = 792 / *2

(a+b) * 24 = 1584 / :24

(a+b) = 66

a/b = 5/6
a*6 = 5*b

66 : (5+6) = 66:11 = 6

6*6 = 36
6*5 = 30

a = 36 cm
b = 30 cm