Zad 1
cena winogron-4,20
cena bananów-3,50
cena jabłek-4,00
oblicz o ile procent:
a-winogrona są droższe od bananów
b-banany sa tańsze od jabłek
c-winogrona są droższe od jabłek

zad 2
pan zygmuntdostał podwyżkę i zamiast 1600zł zarabia 1800zł.podwyższył więc kieszonkowe swojej córki o taki sam procent.Córka dostawała dotychczas 20zł kieszonkowego.ile będzie dostawac teraz

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-23T18:03:59+01:00
A)
4,20-3,50/ 3,50 = 0.7/3,5 = 20 %
b)
4- 3,5 / 4 = 0,5/4=12,5 %
c)
4,20 -4/4 = 0.2/4 = 5 %


2 zad.


200/1600 x 100% = 12,5 %
0,125 x 20 = 2,5
20 + 2,5 = 22,5 - nowe kieszonkowe Ani .



Liczę na naj . ;p
2009-11-23T18:06:22+01:00
1.
a) 4,20-3,50=0,70
b)4,00-3,5=0,5
c)4,2-4,00=,20