Zad 1
Banany-3,50 zl
winogron-4,20 zl
jablka - 4,00zl

Obilcz o ile procent
a)winogrona są droższe od bananów
b)banany sa tansze od jablek
c)wiogrona są drozsze od jablek

zad 2
Pan zygmunt dostala podwyzke i zamiast 1600 zla zarabia 1800zl
podwyzszyl wiwec kieszonkowe swojej corki o taki sam procent .Córka dostawala dotychczas 20zl kieszkonkowego . ile bedzie dostawac teraz??

zad 3
w sklepie sportowym obnizono ceny wszytskich towarów o taki sam procent .jaka jest cena lezaka po obnizce
Namiot kosztowal 300zl po obnizce 264 zl
lezak kosztowal 125 zl

wszytskie oblicznie prosze !!!!!!!!11

2

Odpowiedzi

2009-11-23T18:09:09+01:00
A)winogrona są droższe od bananów

Banany-3,50 zl
winogron-4,20 zl

3,50 + 4,20 = 7,70 zł

7,70 - 100%
3,50 - x %

x = 3,50 * 100 / 7,70 ≈ 45, 45 %

100% - 45,45% = 54,55 %

Zad.2)

1600 zł - 100%
1800 zł - x%

x = 1800 * 100 / 1600 = 112,5 %

112,5 - 100 = 12,5%

20 zl - 100%
x zł - 112, 5 %

x = 20 * 112,5 / 100 = 22,50 zł

Zad. 3)

300 zł - 100%
264 zł - x%

x = 264 * 100 / 300 = 88 %

100 - 88 = 12%

125 zl - 100 %
x zł - 88%

x = 125 * 88/ 100 = 110 zł

Odp. Leżak kosztuje 110 zł.

2009-11-23T18:14:07+01:00