Odpowiedzi

2009-11-23T18:15:35+01:00
2h * 65 km / h = Godziny sie skrócą i wyjdzie = 65 * 2 = 130 km.
15 min = 0,25 h
0,25 h * 24 km/h = h sie skrócą = 6 km .

:) .
2009-11-23T18:20:25+01:00
S = v × t s = odległość v = prędkość t = czas

1. pani Górska jechała samochodem przez 2 godziny z przeciętną prędkością 65km/h . jaką odległość pokonała?
v = 65km/h = 18m/s
t = 2h = 7200s
s = 18m/s × 7200s = 129 600m

2. rowerzysta jechał przez kwadrans z prędkością 24km/h. jaka odległość pokonał.
v = 24km/h = 6,67m/s
t = 15min = 900s
s = 6,67m/s × 900s = 6003m

pozdr ;)
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-23T18:23:19+01:00
1.)Jeżeli jechała z prędkością 65km/h a jechała 2H to 2×65km=130km
2.)24km/h a jechał przez 15 minut to w jednej godz. mieści się 4×15min no to 24km÷4=6km
1 5 1