Potrzebuje całośc zadania rozwiązane nie same wyniki

przekształc wyrażenie algebraiczne korzystając ze wzoru skróconego Mnożenia

2 2
a - 4ab+4b
__________________________
2 2
a -4b

2
x -1
_______________________
3 2
x -3x +3x-1

3 3
(x-y) (x+y)
___________________
2 2 2
(x - y )


tam gdzie sa liczby nad liczbami to są potęgi
kazde wyrazenie to ułamek zwykły

2

Odpowiedzi

2009-11-23T18:28:17+01:00
1. [(a-2b)²]/[(a-2b)(a+2b)]=(a-2b)/(a+2b)
2.[(x-1)(x+1)]/[(x-1)³]=(x+1)/(x-1)²
3. [(x²-y²)³]/[(x²-y²)²]=x²-y²
2009-11-23T18:32:18+01:00
Postaram się odczytać to zadanie jakoś:)

a² - 4ab + 4b² (a - 2b)² (a - 2b)² (a - 2b)
_____________ = ________ = _______________ = _________
a² - 4b² a² - (2b)² (a - 2b) (a + 2b) (a + 2b)



x² - 1 x² - 1² (x - 1) (x + 1) (x + 1)
______________ = ____________ = _______________ = ________
x³ - 3x² + 3x - 1 (x - 1)³ (x - 1)³ (x - 1)²



(x³ - y³) (x + y) (x - y) (x² + xy + y²) (x + y)
______________ = _________________________ =
(x² - y²)² (x² - y²)²

(x - y) (x + y) (x² + xy + y²) (x² - y²) (x² + xy + y²)
=__________________________ = _____________________ =
(x² - y²)² (x² - y²)²

(x² + xy + y²)
= ______________
(x² - y²)

Ehhh widzę, że chyba się nie doczytasz, sorki