Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-23T18:43:42+01:00
RYBA PO GRCKU

Składniki:

kilka filetów ryby mrozonej (w zalezności od ilości osob) ,

4 średnie marchweki, 2 średnie pietruszki,

mały seler ,

4 cebule ,

wiekszy słoiczek koncentratu pomdorowego,

1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu,

sól, 2 ziarenka ziela angielskiego ,

olej do smażenia,

1/2 szklanki wody , cukier

Warzywa obieramy , myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w póltalarki. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy podsmażamy starte warzywa (marchew, piertuszkę, seler) Lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelenię.

W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy zamrożona jeszcze rybę- lekko solimy. Usmazone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Zaglądamy do warzyw - podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy. Po usmażeniu filetów , smazymy cebulkę na lekko złoty kolor . Przekładamy cebulę do garnka oraz warzywa z patelni. Dodajemy listek,pieprz w ziarenkach i ziele angielskie podlewamy znow 1/4 wody, dodajemy koncentrat i odrobinę cukru.Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli jest zbyt ścisłe, podlewamy troszkę wodą. Gdy warzywa bedą miekkie, ukladamy w półmisku na zmianę: warzywa, ryba. Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę odstawiamy do wystygnięcia.Dekorujemy duzymi gałązkami natki.
2009-11-23T18:43:58+01:00