Zad1. W tłusty czwartek piekarz Edek upiekł 2000 pączków. 30% sprzedała cukiernia Bajaderka,a resztę cukiernia Szarlotka. O ile procentwięcej pączków sprzedano w Sarlotce?????????

Zad W lipcu w 1998r. było na świecie 5926 mln ludzi na świecie, a w lipcu 1999 roku liczba ludzi na świecie przekroczyła 6 miliardów. Podaj w promilach jaki był w tym okresie przyrost naturalny na świecie????

Zad3. Koń pociągowy waży około 700kg. Taki koń jest średnio o 13% lżejszy od łosia, a o 40% cięższy od niedzwiedzia brunatnego. Oblicz ile waży łoś, a ile niedzwiedz brunatny????????????

2

Odpowiedzi

2009-11-23T19:05:02+01:00
1. 20000-100%
x -30%
x=600-bajaderka
2000-600=1400 szarlotka
1400-600= 800tyle wiecej w szarlotce

3. 700kg-100%
x- 87%
x=609-łos

700-100%
x -140%
x=980- niedzwiedz
1 3 1
2009-11-23T19:11:13+01:00
Zad.1]100%-30%=70%,,,30%=0,3,,,70%=0,7,,,→30%z 2000=0,3×2000=600-tyle sprzedała bajaderka,,,2000-600=1400=sprzedała szarotka,,,1400:600≈2,[3]-1=1,3=130%,,,odp.szarotka sprzedała o około 130% więcej niż bajaderka zad.2]5926mln=100%=1000promili,a 6000mln.=x %=x promili→x=6000×1000:5926≈1012,49-1000≈12,49%,,,odp.przyrost wynosił około 12,49promila,,,zad.3]700kg=113% a xkg=100%=waga łosia→x=700×100:113≈619,47kg-tyle waży łoś,,,700=140%, a xkg=100%=waga niedzwiedzia→x=700×100:140=500kg,,,odp.łoś wazy 619,47kg a niedzwiedz 500kg
1 5 1