Oblicz wartość bezwzględną:
a) |3+2 pierwiastki z 3|
b)|1- 3 pierwiastki z 7|
c)|2-3 pierwiastki z 3|+|3- 2 pierwiastki z 3|
d)|pierwiastek z 2 - pierwiastek z 3| x |3 pierwiastki z 2 - 2 pierwiastki z 3|
e) |2- 3 pierwiastki z 2| x |pierwiastek z 2-1|
f) |1-pierwiastek z 2 / 1+pierwiastek z 2|

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-23T20:01:57+01:00
Po pierwsze masz sie zastanowić czy wartośc liczby w wartości bezwzglednej jest dodatnia czy ujemna, Jesli dodatnia ti przepisujesz, jesli ujemna zmieniasz znak na przeciwny (mnożysz razy -1)

a)|3+2 pierwiastki z 3|(dodatnia liczba) = 3+2 pierwiastki z 3

b)|1- 3 pierwiastki z 7| (ujemna liczba) = -1+3 pierwiastki z 7 = 3 pierwiastki z 7 - 1

c)|2-3 pierwiastki z 3|(ujemna) +|3- 2 pierwiastki z 3|(ujemna) = -2 + 3 pierwiastki z 3 + (-3) + 2 pierwiastki z 3 = -5 + 5 pierwiastki z 3

d)|pierwiastek z 2 - pierwiastek z 3|(ujemna) x |3 pierwiastki z 2 - 2 pierwiastki z 3|(dodatnia)= (-pierwiastek z 2 + pierwiastek z 3) x (3 pierwiastki z 2 - 2 pierwiastki z 3) (pomóż wszystko przez siebie) = 5 pierwiastki z 6 - 12

e)|2- 3 pierwiastki z 2|(ujemna) x |pierwiastek z 2-1|(dodatnia) = (-2 + 3 pierwiastki z 2) x (pierwiastek z 2-1) (pomóż wszystko przez siebie) = 8 - 5 pierwiastki z 2

f) |1-pierwiastek z 2| (ujemna) / |1+pierwiastek z 2| (dodatnia) =
(-1 + pierwiastek z 2) (-1 + pierwiastek z 2) (1 - pierwiastek z 2)

--------------------------- = ------------------------------ x ------------------------------- =
(1 + pierwiastek z 2) (1 + pierwiastek z 2) (1 - pierwiastek z 2)

trzeba to wymnozyc i wychodzi 2 pierwiastki z 2 - 3

mam nadzieje ze o to chodziło :)

6 3 6