Odpowiedzi

2009-11-24T08:58:37+01:00
1300 zł - 100 %
x - 20 %
x = 260

1300-260 = 1040 zł po obniżce

1040 - 100 %
x - 20 %
x = 208

1040 + 208 = 1248 - tyle kosztowała pralka po podwyżce

Ostateczna cena pralki to 1248 zł
1 5 1
2009-11-24T08:59:40+01:00
100%-20%=80%
cena pralki po obniżce o 20% ----------0,8*1300=1040zł
cena pralki po podwyżce 0 20%----------1.2*1040=1248 zł
ostateczna cena pralki to 1248zł
2 3 2
2009-11-24T09:01:46+01:00
Pralka kosztuje 1300 zł - cenę obniżamy o 20%, czyli o:
⅕×1300=260
Czyli po obniżce pralka kosztuje: 1040 zł
Tą cenę podwyższamy o 20%, czyli o
⅕*1040=208
Czyli cena końcowa wynosi: 1248 zł
1 1 1