Odpowiedzi

2009-05-19T20:10:24+02:00
Dzięki zmysłowi smaku odczuwamy smak spożywanych potraw. Jest to możliwe, ponieważ na języku oraz w obrębie jamy ustnej i gardła znajdują się receptory smakowe zwane kubkami smakowymi. Oczywiście najwięcej ich jest na powierzchni języka. Ogółem u człowieka jest blisko 10 tysięcy kubków smakowych, a na każdy z nich przypadają 2-3 włókna nerwowe, które prowadzą impulsy nerwowe z kubków smakowych do kory mózgu. Istnieją cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. Nasadą języka odbiera się smak gorzki, brzegami kwaśny i słony, a czubkiem wszystkie smaki ze szczególnym uwzględnieniem smaku słodkiego i słonego. Środkowa część powierzchni języka nie odbiera bodźców smakowych. Ale ostatecznie wrażenie smakowe zależy od równoczesnego pobudzanie przez pokarm receptorów smakowych, węchowych, dotykowych, termicznych, a nawet bólowych.
2 1 2