Odpowiedzi

2009-11-24T15:47:53+01:00
1.

x (6-x) + x (x+2) = 4
6x - x² + x² + 2x = 4
8x = 4
x = 1/2

2.

x (x+3) - (x-2) = x (x-4) + 8
x² + 3x - x + 2 = x² - 4x + 8
2x + 4x = 8 - 2
6x = 6
x = 1

Pozdro))




2009-11-24T15:50:19+01:00
1.
x(6-x)+x(x+2)=4
6x-x²+x²+2x=4
8x=4 |:8
x=0,5

L=½(6-½)+½(½+2)=½*5½+½*2½=2¾+1¼=4
P=4
L=P

2.
x(x+3)-(x-2)=x(x-4)+8
x²+3x-x+2=x²-4x+8
2x+2=-4x+8
6x=6 |:6
x=1

L=1*(1+3)-(1-2)=4+1=5
P=1*(1-4)+8=-3+8=5
L=P
2009-11-24T15:52:52+01:00
1. x(6-x)+x(x+2)=4
6x-x²+x²+2x=4 <-x² skraca się z +x² i dlatego znika
8x=4/:8
x=¼


2. x(x+3)-(x-2)=x(x-4)+8
x²+3x-x+2=x²-4x+8
x²+3x-x-x²+4x=8-2
6x=6/:6
x=1

A sprawdzasz w ten sposób, że zamiast x wstawiasz liczbę która ci wyszła. Czyli np. w pierwszym równaniu:
zamiast x(6-x) ... itd to ¼(6-¼) ... itd.


Mam nadzieję, że pomogłam :)