Odpowiedzi

2009-11-24T16:41:12+01:00
Wstepne trawienie cukrów odbywa sie w jamie ustnej w srodowisku obojetnym. Cukry- skrobia i glikogen trawione sa do maltozy przez alfa amylaze slinowa
W zoladku trawione jest białko za pomoca pepsyny ktora jest aktywowana za pomoca kwasu solnego (pepsynogen pod wplywem kwasu solnego przechodzi w pepsyne) Mleko trawione jest z uzyciem podpuszczki, odbywa sie to w srodowisku kwasny ok 2 ph
w dwunastnicy trawione sa dalej cukry,białka i lipidy
za pomoca amylazy trzustkowej i maltazy trawione sa cukry do glukozy i dekstryn. za pomoca trypsyny i chymotrypsyny trawi sie białko. enzymy te napływaja z trzustki, dzialaja w srodowisku zasadowym
z watroby splywa zolc ktora emulguje tluszcze (rozdrabnia je na mniejsze czasteczki) dzieki temu moga byc wchloniete

1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-24T16:51:38+01:00
Jama ustna:
-pobieranie mechaniczne rozdrabnianie pokarmu, mieszanie go ze ślina, wstepne trawienie cukrów.
Gardło:
-Wspólny odcinek przewodu pokarmowego i układu oddechowego. Pokarm uformowany w kęs zostaje połknięty.
Przełyk:
-Umięśniony przewód, którym porcja pkarmu jest transportowana z gardła do żołądka, dzięki fali ruchów perystaltycznych.
Żołądek:
-Gromadzenie i mieszanie, częsciowe trawienie białka. Kwas solny, wydzielany przez gruczoły ściany żoładka, niszczy drobnoustroje chorobotwórcze i wspomaga działanie pepsyny. Śluz nawilża pokarm i chroni ścianę żoładka przed działaniem kwasu.
Dwunastnica:
-Początkowy odcinek jelita cienkiego, w którym rozpoczyna się intensywny proces trawienia białek, tłuszczy i cukrów.
Jelito cienkie:
-Koncowy etap trawienia białek, węglowodanów i tłuszczów. Dzięki enzymom powstaje mieszanina substancji odżywczych, wody, witamin i soli mineralnych oraz niestrawionych resztek pokarmowych.
-Wchłananie glukozy, aminokwasów, witamin, glicerolu i kwasów tłuszczowych do kosmyków. Stąd wraz z krwią są rozprowadzane po organizmie.
Jelito grube:
-wchłanianie wody, soli mineralnych i niektórych witamin.
-Usuwanie niestrawionych resztek w postaci kału.
1 5 1