Poniższe zestawienia
dotyczą ocen na świadectwach uczniów pewnej szkoły. Wiadomo ,że wszystkich ocen niedostatecznych było 15. Ile ocen celujących otrzymali chłopcy a ile dziewczęta.

Potrzebuje to na jutro.

Diagramy do zadania są w podręczniku do 1 gimnazjum

str.89 zad.12
Wydawnictwo Matematyka z plusem.

2

Odpowiedzi

2009-11-24T16:56:36+01:00
1.5% - 15
100% - x
1.5x=1500 /1.5
x=1000
Wszystkich ocen było 1000
z czego tylko chłopcy mieli oceny ndst a wynosiły one 2.5%
2.5%-15
100%-x
2.5x=1500/2.5
x=600
a więc chłopcy mieli łącznie 600 ocen
z czego ocen celujących było 4%
4%=0.04
0.04*600=24
Odp. Chłopcy otrzymali 24 oceny celujące

1500 ocen - 600 ocen = 900 ocen (liczba ocen dziewcząt)
5% - oceny celujące
5%=0.05
0.05*900=45
Odp. Dziewczęta otrzymały 45 ocen celujących
7 3 7
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-24T17:02:54+01:00
Proporcją:
1,5% -15
100% - x
100% razy 15
x=-----------------= 1000
1,5%

2,5% - 15
100% - x
15 razy 100%
x=------------------ =600
2,5%
4% - x
100%-600
4 razy 600
x=-----------------=24
100

400 - 100%
x - 5%

400 razy 5%
x=------------------=20
100%
Na prośbe Matushinio dodaję rozwiązane w wersji z podręcznika:
x-szukana liczba
1,5%=0,015
0,015 razy x = 15
x=15:0,015
x=1000
----------------------------------------------------------------------------------------------
y-szukana liczba
2,5%=0,025
0,025 razy y=15
y=15;0,025
y=600
----------------------------------------------------------------------------------------------
a-szukana liczba
4%=0,04
0,04 razy a = 600
a=600:0,04
a=24
----------------------------------------------------------------------------------------------
b-szukana liczba
5%=0,05
0,05 razy b =400
b=400:0,05
b=20
9 3 9