Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-24T19:10:28+01:00
-8²+4ab²=-64+4ab²
(ab+4a)-(b-1)*(2a)=(ab+4a)-(b-1)*(a+a)=(ab+4a)-(ab+ab-a-a)=(ab+4a)-(2ab-2a)=ab+4a-2ab+2a=-ab+6a
1 5 1
2009-11-24T19:15:11+01:00
(-8)²+4ab²=64+4ab² I nic więcej nie można skrócić chyba, że chodziło że tak:
(-8)²+(4ab)²=64+16a²b² to wtedy to będzie ostateczną formą.

(ab+4a)- (b-1)*(2a)=ab+4a-2ab-2a=-ab+2a
__________\ || /____\>_\>__\>_\>a tu redukcja wyrazów podobnych
___________2ab-2a - jeśli nie rozumiesz to jest rozdzielność mnożenia względem odejmowania
(a-b)*c=a*c-b*c
a tutaj:
(b-1)*(2a)=b*2a-1*2a=b*2*a-1*2a=2ab-2a

I proszę!
1 5 1