1.Do banku wpłacona 2000zł jaka będzie kwota na kącie po roku oszczędzania przy oprocentowaniu wynoszącym 2,6 % w stosunku rocznym. Uwaga nie uwzględniaj podatku od odsetek .

2.Marchew przechowywana w zimie traci 12% swojego pierwotnego ciężaru. Ile marchwi należy zgromadzić na zimie, aby wiosną mieć 66kg tych warzyw ?

3. W klasie I „a” na pierwszy semestr było z matematyki: 10% ocen bardzo dobrych, 25% ocen dobrych, 32% ocen dostatecznych, 23%ocen dopuszczających , Jaki procent wszystkich ocen stanowiły oceny niedostateczne (przy założeniu ze nie było ocen celujących) ? Przedstaw rozkład ocen z matematyki z klasy Ia na prostokątnym diagram procentowym (diagramu nie trzeba )

2

Odpowiedzi

2009-11-24T19:14:40+01:00
1. 2000zł + 2000zł × 2,6% = 2000zł + 52zł = 2052zł
2. 66kg - 66kg × 12% = 66kg - 7,92kg = 58,08 kg
3. 100% - (10% + 25% + 32% + 23%) = 100% - 90% = 10%
2009-11-24T19:20:23+01:00
Zadanie 1
100% - 2000 zł
102,6% - x

x= 2000zł x 102,6% : 100% = 2052 zł
x=2052 zł
Odp.: Po rocznym oszczędzaniu kwota na koncie to 2052zł

Zadanie 3
100% - (10% + 25% + 32% + 23%) = 10%
1 5 1