Zad. 1
Gorzka czekolada o masie 100 g zwiera 5,4 g białka, 6,12 dag węglowodanów, inne składniki(beztłuszczowe) o masie 3,8 g oraz tłuszzce. Ile procent tłuszczu jest w tej czekoladzie ?



Zad 2
Na wycieczkę autokarową pojechało 12 mężczyzn, 15 kobiet, 9 dziewcząt i 4 chłopców.Jaki procent wszystkich osób stanowili dorośli, a jaki osoby płci żeńskiej?

Zad 3
Korzystająć z tabelki, oblicz,jaki procent powierzchni mieszkania zajmują poszczególne pomieszczenia.
Tabela:
Nazwa pomieszczenia powierzchnia w [m2]
kuchnia 12
pokój I 15
pokój II 18
łazienka 6
przedpokój 9

Zad 4
Do sklepu zakupiono 120 kg jabłek, z czego sprzedano 117 kg.Ile procent jablek nie sprzedano?

3

Odpowiedzi

2009-11-24T19:28:15+01:00
1.
x - masa tłuszczu
5,4g+61,2g+3,8g+x=100g
x = 29,6g
(29,6g/100g)*100% = 29,6%

2.

2 + 15 =27 - dorośli
15 + 9 = 24 - płeć żeńska
9 + 14 + 12 + 15 = 50 - wszyscy

50 - 100 %
27 - x

x =27 × 100 : 50 = 54 % -tyle procent było os. dorosłych

50 - 100 %
24 - x
x=24 x 100 : 50 = 48 % - płeć żeńska

3. nie wiem

4.
120kg -117kg= 3kg
3/20 x 100%= 5/2=2,5%
1 5 1
2009-11-24T19:35:37+01:00
1. 100g-(5,4g+6,12g+3,8g)=100g-15,32g=84,68g
(84,68g : 100g)x100%=84,68%

2. 12+15+9+4=40
(27:40)x100% = 67,5% << dorośli
(24:40)x100% = 60% << płeć żeńska

3. 12+15+18+6+9=60[m2]
(12:60)x100%=20%
(15:60)x100%=25%
(18:60)x100%=30%
(6:60)x100%=10%
(9:60)x100%=15%

4. 120kg-117kg=3kg
(3kg:120kg)x100%=2,5%
2009-11-24T19:39:53+01:00
Poprzednie zadania sa zrobione wiec ja wykonam tylko to 3. ;DD

zad 3.
wydaje mi sie ze powinno to byc tak:

12+15+18+6+9=60 / - to kreska ułamkowa jak co. ;D

kuchnia 12/60=0,2 = 20%
pokój I 15/60=0,25 = 25%
pokój II 18/60=0,3 = 30%
łazienka 6/60=0,1 = 10%
przedpokój 9/60=0,15 =15%

koniec. ;D

EDIT:
nie zauważyłam, że ktos mnie wyprzedził z tym 3. ;((
3 5 3