1. Najszybszy ptak może poruszać się z prędkością 36m/s. Czy samochód jadący 60 km/h mógłby poruszać się z prędkością najszybszego ptaka.

2.Na drodze jest znak ograniczenia prędkości 90.Najszybszy motocykl seryjny może rozwinąć prędkość 77m/m. O ile kilometrów na godzinę musi zmniejszyć prędkość maksymalną motocyklista aby dostosować się do ograniczenia na drodze?

proszę o dokładne obliczenia oceniam naj

3

Odpowiedzi

2009-11-24T21:01:37+01:00
Zad 1

1 m/s = 3.6 km/h
najprościej zapamiętać wzór zamiany m/s na km/h

ilość m/s * 36/10 = km/h

km/h na m/s =ilość km/h * 10/36 = m/s

36m/s = 36* 36/10 = 129.6 km/h

odp: samochód jadący z prędkością 60 km/h nie mógłby się poruszać z prędkością najszybszego ptaka.
1 4 1
2009-11-24T21:06:38+01:00
60 km/h = 16,6 m/s
Odp. Nie nie mógłby
2. 77 m/s = 277 km/h
Powinien zmniejszyć v o 187 km/h
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-24T21:13:30+01:00
1)
10m/s = 36km/h
36m/s : 10 m/s = 3,6
36km/h * 3,6 = 129,6 km/h
odp.: Nie mógłby .

2)
77m/m = 77*60=4620m/h = 4620 : 1000 = 4,62km/h
Źle napisałeś bo wyjdzie że jedzie 4,62km/h.
Jeśli chodzi o m/s to:
1h=3600s 1km = 1000m
77*3600=277200 m/h
277200 : 1000 = 277,2km/h
277,2-90= 187,2km/h
odp.: powinien zmniejszyć prędkość o 187,2km/h
1 5 1