Dwaj sklepikarze, panowie A i B kupują jabłka u tego samego hurtownika. W sklepie pana A cena detaliczna jest o 25% wyższa od hurtowej, a w sklepie pana B o 30% wyższa od hurtowej. Pan A sprzedał 160kg jabłek, a pan B - 120 kg. Który z nich więcej zyskał na sprzedaży jabłek? O ile % więcej?
Pomóżcie szybko z góry dzięki

1

Odpowiedzi

2009-11-25T00:19:10+01:00
125*160=20000
130*120=15600

15600-X%
20000-100%

X=15600*100/2000=78%

100%-78%=22%
Odp. Sprzedawca A zyskał o 22% więcej
1 4 1