Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-25T09:56:48+01:00
9+8=17 calosc dzieci
9/17 tj 53% stanowily dziewczynki
8/17 tj. 47% stanowili chlopcy
5 2 5
2009-11-25T09:57:35+01:00
9+8=17
17+1=18 to +1 to Basia
9+1=10-dziewczynki
10/18 (zapisać w ułamku) to dziewczynki
8/18( zapisać w ułamku) to chłopcy
36 4 36
2009-11-25T09:58:15+01:00
17 dzieci - 100%
9 dziewczyn - x
Z proporcji :
x= 9*100%\17 = 53%

17 dzieci - 100%
8 chłopców - x
Z proporcji :
x= 8*100%\17 = 47%

Odp. Dziewczynki stanowiły 53% wszystkich gości, a chłopcy 47%.
8+9+1=18 Ponieważ było 9 koleżanek i 8 kolegów i jeszcze Basia to wyjdzie 18.