Odpowiedzi

2009-11-25T14:07:44+01:00
X - cukierki I gatunku
y - cukierki II gatunku

(2x+3y)/5=13,80 zł.
(x+3y)/4=14,25zł.

2x+3y= 13,80zł. * 5 = 69zł.
x+3y= 14,25zł. * 4 = 57 zł.

2x+3y = 69.
x+3y = 57

3y = 69-2x
x = 57-69-2x

3y = 69-2x
x-2x = 57-69

3y=69-2x
-x = -12

3y = 69-2*12
x = 12zł.

3y = 69-24 = 45

y = 45/3 = 15zł.


x=12zł.
y=15zł.

15 4 15
2009-11-25T14:12:31+01:00
2x+3x=13.8
5x=18.8 :5
x=2.76

2x cena jednego rodzaju cukierkow -2 x 2.76 = 5.52
3x cena drugiego rodzaju = 3 x 2.76 = 8.28

8.28+5.25=13.8
14 1 14