Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-25T14:23:50+01:00
³√27 = 3 bo 3*3*3 = 27
⁴√16 = 2 bo 2*2*2*2 = 16
⁵√243 = 3 bo 3*3*3*3*3 = 243
³√36²*4*9 = ³√36²*36 = ³√36³ = 36
√ 9/16 = (piewiastkujemy licznik i mianownik) = 3/4
√ 2 i 7/9 (zamieniamy na mianownik niewlasciwy) = √ 25/9 (to co wyzej) = 5/3
³√2 i 10/27 (to co wyzej) 64/27 = 4/3
⁴√1/625 (gora i dol) = 1/5

5.
to z wzorow na potegi i pierwiastki.. tego sie nie oblicza tylko robi wg wzoru
64 do 1/3 = ³√64 = 4
25 do -1/2 = √1/25 = 1/5
27 do 2/3 = ³√27² = 3²=9
9/16 do 1 i 1/2 = (potege na niewlasciwy) 9/16 do 4/2 = (√ 9/16)⁴ = (9/16)³ = 729/4096


1 4 1