Odpowiedzi

2009-11-25T14:34:28+01:00
H=(a√3)/2

a-1=(a√3)/2 ||*2
2a-2=a√3
a(2-√3)=2

a=2/(2-√3)
a~~2/(2-1,73)
a~~2/0,27~~7,4



2009-11-25T14:35:27+01:00
H= a√3 / 2
h=a-1
a-1= a√3 / 2 (*2)
2a-2=a√3
a(2-√3)=2
a=2/(2-√3)
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-25T14:40:18+01:00
Zastosujemy wzór na wysokość trójkąta równobocznego:
h=a√3/2
u nas h=x-1 natomiast a=x, (podstawiamy):
x-1=x√3/2 /*2
2x-2=x√3 (porządkujemy wiadome na prawą strone niewiadome na lewą:
2x-x√3=2
x(2-√3)=2 /:(2-√3)
x=2/(2-√3) /*((2+√3)/(2+√3)) (usuwamy niewymierność
x=2(2+√3)/(4-3)=2(2+√3)=4+2√3