Odpowiedzi

2009-05-21T13:30:40+02:00
D [dioptria] - zdolność skupiająca soczewek
D = 1/f
f - ogniskowa
f1 - ogniskowa pierwszej soczewki [0,3m]
f2 - ogniskowa drugiej soczewki [0,6m]
D1 - dioptria soczewki pierwszej
D2 - dioptria soczewki drugiej

D1 = 1/f1
D1 = 1/0,3m
D1 = 1 : (3/10)m
D1 = (10/3)m

D2 = 1/f2
D2 = 1/ 0,6m
D2 = 1 : (6/10)m
D2 = (10/6)m

D [zdolnośc skupiająca układu soczewek] = D1 + D2
D = (10/3)m + (10/6)m
D = (20/6)m + (10/6)m = (30/6)m = 5m
zdolność skupiająca układu soczewek wynosi 5m