Odpowiedzi

2009-11-25T16:25:17+01:00
450-300=150
150 km ÷ 25 km/h = 6h
300 km ÷ 6h = 50 km/h
50 km/h + 25 km/h = 75 km/h
odp.: Pierwszy samochód jechal 50 km/h a drugi 75 km/h.
2009-11-25T16:27:16+01:00
300=t×v→t=300:v,,,,450=t(v+25).....450=tv+25t,,,450=300:v+25×300:v,,,,450=300+7500:v,,,,,450-300=7500:v/×v→150v=7500→v=50,,,50+25=75,,,odp.prędkości wynosiły 50lm/h i 75km/g,,,pisz jedno równanie pod drugim bo to układ równań,ale u mnie tego nie da się tak zapisać
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-25T16:36:54+01:00
X = predkość I samochodu
300 km - droga I samochodu
y =x+25 = predkość II samochodu
450km - droga II samochodu

x=?
y =?

x =300:t
x +25 = 450:t

z pierwszego równania obliczam t i wstawiam do drugiego równania
t = 300 :x
450 = (x+25)*t

t = 300 :x
450 = (x+25)*(300:x) /*x

t = 300 :x
450x =(x +25)*300

t = 300 :x
450x = 300x +7500

t = 300 :x
450x -300x = 7500

t = 300 :x
150x =7500

t = 300 :x
x = 7500 : 150

t = 300 :x
x = 50 km/h


t = 300: 50 =6 h
x = 50km/h


Obliczam y

y =x+25
y = 50 km/h +25km/h = 75 km/h


Odp. Predkość I samochodu wynosiła 50km/h, a predkość II csamochodu wynosiła 75 km/h