Przedstaw wyrażenie w postaci jak najprostszej sumy algebraicznej:
a) (4m - 2n) (3m - 5n)
b) (3 + 2b ) (1 - b + 5c)
c) (a - √2 ) ( b + √3)
d) żal. pl ;p
e) 5 - (2√2x + √2 + √8) ( x - √8)
f) (- 2xy)² - ( 1 - x² ) ( y² - 1 ) + 2xy

PrOszę o pOmoC bo mam problemy lekkie .! ;dd
z góry wielkie dzięki .! :) : **

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-25T17:23:49+01:00
A) (4m - 2n) (3m - 5n) = 12m₂-20mn-6mn+10n² = 12m₂-26mn+10n² =2(6m₂-13mn+5n²)
b) (3 + 2b ) (1 - b + 5c)= 3-3b+15c+2b-2b²+bc=-2b²+bc-b²+15c+3
c) (a - √2 ) ( b + √3) =ab+ a√3- b√2 - √6

e) 5 - (2√2x + √2 + √8) ( x - √8) = 5 - x²2√2 +x√2+x√8- 8+4-8=1- x²2√2 +x√2+x√8

f) (- 2xy)² - ( 1 - x² ) ( y² - 1 ) + 2xy=
4x²y² - (y²-x²y²-1+x²) + 2xy=
4x²y² - y²+x²y²+1-x² + 2xy=
5x²y² - y²+1-x² + 2xy
chyba tak ;]