A)torebka kosztowała 140zł. jaka jest cena torebki po obniżce o 35%

b)mikser po obniżce o 15% kosztuje 170zl . jaka była jest cena miksera przed obniżką .

c)telewizor który kosztowa ł 2000zł kosztuje 1740zl. o ile procent obniżono jego cenę.

proszę o odpowiedzi w pełnie formie z obliczeniami

3

Odpowiedzi

2009-11-25T17:37:35+01:00
A/
140 - 100%
x - 35%

x= 35*140/100
x= 49

Cena po obniżce - 140-49=91

c/

2000 - 100%
1740 - x

x=1740*100/2000
x=87%

Cene obniżono o 13%
2009-11-25T17:37:56+01:00
A)
100% - 35% = 65%
65%*140 = 0.65*140 = 91zl

b)
x - cena poczatkowa
85%x = 170
x = 200zl

c)
2000 - 1740 = 260zl

(260/2000) * 100% = 13%

2009-11-25T17:38:07+01:00
A) 140*35%= 50,75
140-50,75=89,25zl - cena torebki po obnizce
B) 85%-170
100%-x
x=(100%*170)/85%=200zl-cena miksera przed przecena
C) 100%-2 000
x- 1740
x=(1740*100%)/2 000= 87%
100%-87%=13%
cene obnizono o 13%