Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-25T17:49:37+01:00
100000 × 12,75%= 1275- kwota oprocentowania po 1 roku
10000+ 1275= 11275- pięniadze po roku
11275× 12,75= 1437.5625- kwota oprocentownia po 2 roku
11275+ 1437.56= 12712.56 pięniadze po 2 roku
2009-11-25T17:52:30+01:00
10 000zł*12,75% ----- obliczamy odsetka za 1 rok
10 000zł*12,75%=127 500zł -------- to odsetki po 1 roku
10 000zł+127 500zł=137 500zł ----tyle pieniedzy ma pan Y po 1 roku
137 500zł*12,75% --------- obliczmy odsetki za 2 rok
137 500zł*12,75%=1 753 125 ------ to odsetki po 2 roku
137 500zł+1 753 125zł= 1 890 625 zł ---- tyle pieniedzy ma pan Y po 2 latach/ po 24 miesiącach
2 3 2
2009-11-25T18:45:57+01:00
Zależy an jaki procet prosty albo składany

PROSTY:
po 12 mieś. 10000 x 12,75% = 11275zł same odsetki 1275
po 24 mieś. 11275 + 1275 = 12550 zł same odsetki 2550

ZŁOŻONY:

Kk= Kp (1+ p/100)do potegi "n"

Kk-kapitał końcowy
Kp- kapitał poczatkowy
p-procet
n-liczba kapitalizacji

Kk= 10000 x(1+0,1275)²= 12712.56