Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-25T17:53:25+01:00
1600-100%
200-x

1600x-20000
x-12.5

20-100%
12.5%-x

12.5% z 20 to 2.5
a wiec corka bedzie dostawac teraz 20+2.5=22.5
2009-11-25T17:53:47+01:00
1800 zł-1600 zł=200zł o taką kwotę Pan Zygmunt więcej zarabia

obliczamy jaki procent jego zarobków stanowi kwota podwyżki
1800 zł to 100%
200 zł to x%

x=(200*100%)/1800≈11%

20+11%*20=20+0,11*20=20+2,2=22,2 zł.
2009-11-25T17:56:51+01:00
1600 zł to 100%
200 zł to 12,5%

1600zł+200zł=1800zł

20 zł to 100%
2,5 zł to 12,5%

20zł+2,5zł=22,5zł

Odp.: Córka pana Zygmunta będzie teraz dostawać 22,5 zł.